Carnea crescută în laborator nu face chiar atât de mult bine mediului

de: Teodora Tudosie
20 02. 2019

Numărul de vegetarieni și vegani este într-o continuă creștere, iar una dintre opțiunile acestora ar putea fi carnea crescută în mod artificial, în laborator.

Potrivit unul studiu recent, carnea de vită crescută artificial ar putea genera gaze cu efect de seră ale căror efecte ar putea fi mai dăunătoare și mai de lungă de durată decât cele pe care creșterea bovinelor le are în mod normal.

Agricultura este responsabilă de un sfert din gazele cu efect de seră emise care contribuie la creșterea temperaturii globale. Creșterea bovinelor, prin care se produc cantități semnificative de metan și oxid de azot, este printre cei mai mari contributori.

O soluție găsită pentru reducerea impactului asupra mediului pe care producția de carne de vită îl are părea să fie carnea crescută în mod artificial. Mai multe companii au început să producă în laboratoare carne de vită, porc, pui, dar și fructe de mare, ceea ce părea o alternativă bună atât pentru protecția mediului, cât și a animalelor.

Un nou studiu arată că acest lucru ar putea, într-adevăr, să reducă nivelul de metan emis în producția de carne. Totuși, pe termen lung, creșterea cărnii în laboratoare ar putea genera o creștere a concentrației dioxidului de carbon emis în atmosferă. Și, deși metanul rămâne în aer pentru o perioadă de aproximativ 12 ani, dioxidul de carbon se acumulează pentru milenii întregi.

Studiul sugerează că avantajele ecologice ale producției la scară largă a cărnii artificiale depind de mijloacele de obținere a energiei pe care oamenii de știință le folosesc pentru producerea acesteia în laboratoare.

Cercetătorii au încercat să estimeze în ce fel emisia fiecăruia dintre cele trei gaze cu efect de seră menționate, CO2, metan și oxid de azot, poate afecta temperatura globală, fie în cazul unei creșteri sau descreșteri, în funcție de consumul de carne și metodele de producție.

Aceștia au ajuns la concluzia că doar în cele mai optimiste scenarii impactul pe care producția în laborator a cărnii îl are asupra mediului ar putea fi mai mic decât creșterea în mod natural a animalelor.